Sunday, January 20, 2013

Peringkat Keramat (darjat) tertinggi dalam islam

KDK-1 : Peringkat ini Allah amat kasihkan dan memuji-muji nama mereka (ahli tasawuf). Alangkah bertuah dan mulianya mereka ini kerana sentiasa dipuji Allah.
KDK-2 : Allah sendiri mengucap terima kasih kepada mereka. Sekiranya kita diucap terima kasih oleh seorang yang hina pun sudah cukup baik, apatah lagi jika Allah sendiri yang mengucapkannya.
KDK-3 : Allah Taala sangat kasih dan cinta akan mereka. Jika seorang raja mencintai kita sudah cukup untuk kita bermegah dan mendapat faedah, apatah lagi raja sekian alam sendiri yang cintakan kita.
KDK-4 : Allah Taala sendiri menjadi wakil untuk mengurus urusan mereka.
KDK-5 : Allah Taala menjamin rezeki ke atas mereka ke mana sahaja mereka pergi.
KDK-6 : Allah Taala mengawal tubuh badan mereka dari disakiti musuh.
KDK-7 : Allah Taala menjadi sahabat teman setia mereka.
KDK-8 : Ahli sufi berjiwa besar dan tidak terasa terhina membuat kerja-kerja yang tidak disukai orang. Malah mereka tidak suka ditolong orang hatta raja sekalipun.
KDK-9 : Tinggi hemah dan kezuhudan seta tidak sedikit pun ternoda dengan kemegahan dunia.
KDK-10 : Kaya hati, tenteram dan aman. Tidak terkejut dengan kekayaan baru yang datang dan tidak pula susah hati bila ditimpa kemiskinan.
KDK-11 : Bersinar-sinar nur hati mereka hingga dapat memberi petunjuk kepada orang ramai tentang ilmu-ilmu rahsia, hikmat-hikmat yang tidak dapat diberi oleh manusia biasa.
KDK-12 : Sentiasa berlapang dada sehingga bala yang besar tidak mampu langsung menggundah-gulanakan jiwa mereka.
KDK-13 : Wajah mereka sentiasa terpancar sinar kehebatan dan mampu merebahkan orang yang melihat atau musuh yang mendekati hatta raja yang zalim sekali pun.
KDK-14 : Allah Taala melimpah keberkatan pada segala pergerakan tubuh dan perilaku mereka seperti tempat tidur, bekas makan dan tempat duduk sehingga diambil orang untuk keberkatan. Malah yang bersahabat dengan mereka juga mendapat tempias ilmu-ilmu keramat mereka.
KDK-15 : Mereka menguasai lipat jalan bumi, udara dan air sehingga jika dikehendaki terbang di udara atau menyelam di laut dalam nescaya diperkenankan Allah.
KDK-16 : Mereka dapat menunduk dan menjinakkan segala jenis binatang buas malah binatang itu dapat dijadikan khadam suruhan pula.
KDK-17 : Mereka dianugerahkan perbendaharaan bumi. Sekiranya mereka mengkehendaki harta karun itu timbul dari perut bumi nescaya berlaku. Mereka juga mampu mendatangkan rezeki (makanan) sendiri jika terasa kelaparan.
KDK-18 : Mereka menjadi tumpuan orang ramai Kepada orang yang berhajat berkasih kepada Allah wajarlah dijadikan mereka ini sebagai wasilah. Berkhadamlah dengan mereka ini mudah-mudahan akan sampai makrifat kepada Allah.
KDK-19 : Apa sahaja yang terlintas di hati atau tergerak lidah untuk meminta sesuatu hajat nescaya tercapailah hajat mereka.
KDK-20 : Terjatuh mesra kasih orang ramai apabila terpandang mereka.

Saturday, January 19, 2013

new Hope 2013

akhirnya aku aktif kembali menulis blog .. selama dua tahun aku meninggal kan kegiatan menulis ini demi menumpukan perhatian pada hidup setahun jagung yang baru ingin memulakan hidup dari bujang ke hidup berdua..

hidup tidak stabil lagi, tiada masa mau menulis, sibuk dengan kerja-kerja hidup buat aku lupa udah dengan blog.. walaupun aktif sekali sekala bila orang rumah minta tolong buatkan kan blog untuk kajian mereka berkumpulan.. 

akhirnya dengan berat tangan.. dua tiga kali klik, dah jadi blog.. (terer macho) tu pon copy paste ja.. cuma ilmu teknologi maklumat ni masih dalam kepala.. masih ingat cara mau buat. tapi yang masih tiada dikepala ialah idea mencurah-curah untuk menulis..

lagipon aku aktif berfacebook sampai lupa udah pasal blog-blog ni.. Namun setelah aku amati di facebok ni walaupun orang suka facebook tapi mesti ada link2 cerita yang ada dalam blog.. kalaw korang perasan la.. tu sebab la aku pon tertarik balik mau aktifkan balik blog aku ni.. tapi kena rajin online jugak ni.. what the..


apa pun buat para pembaca yang suka akan tulisan hamba yang rendah ini.. harap terhibur dengan blog aku....tunggu ja tulisan-tulisan menarik dari aku..



~daus@ evoLd